Syuqran Jazilan for d click :)

My Friend

Khamis, 29 Oktober 2009

bismillah'hirrohmanirrahim...

Doa yang sering dibaca oleh Nabi saw ialah:


يَا مُقَلِّبَ الْقُلُوْبِ ثَبِّتْ قَلْبِيْ عَلىَ دِيْنِكَ
Maksudnya: Ya Allah yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku di atas agamamu.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tirmidhi dari Ummu salamah ra, nabi saw bersabda yang bermaksud: "Tidak ada seorang pun anak adam melainkan hatinya berada dalam genggaman Allah, kalau Allah menghendaki nescaya diteguhkannya, dan jika Dia menghendaki, maka dipalingkannya".

Ahad, 25 Oktober 2009

sharing sama kamu...


Alhamdulillah,syukur kepada Allah s.w.t kerna masih dberi nikmat bernafas , nikmat hidup yg aman, nikmat kesihatan yg baik, nikmat rezki makan mnum yg halal, nikmat hidup untuk melakukan amal soleh, nikmat pakaian, nikmat segala nikmat yg Allah kurniakan walau setitik air...aqu bersyukur kepada Mu Ya Allah...


sekadar renungan : apakah motif dan tujuan kita d hidupkan ddunia ini???
 pernahkah soalan seperty ini terlintas ini d minda @pun d kotak fikiran anda???
dan apa yg anda lakukan untuk menjawab soalan yg terbit d fikiran anda sendiri?


abahqu selalu bpesan bahawa "setiap apa yg kita lakukan d dunia ini walaupun hanya sesaat buatlah untuk mendapatkan pahala"
 contoh yg abah bagi :
Ke Masjid :
  •   berniat ke masjid sudah mdapat pahala
  •   memberi salam apabila masuk ke masjid & malaikat ddalamnya akan mjawab sudah mdapat pahala juga
  •   niatlah beri'tikaf d masjid sudah mendapat pahala juga tuw
  •   berada d dalam masjid pun dgn amalan yg baik juga mdapat pahala......
setiap yg bernafas mempunyai ajal dan apabila sampi ajal mereka, Malaikat Izrael sekalipun tidak akan menangguhkan kematiannya mahupun mempercepatkan walau sesaat.


abahqu berpesan lagi kpdqu : hargailah apa yg ada d dunia ini dan janganla menyesal d atas perbuatan kamu kerna "nescaya apabila kamu mati kamu akan merayu kepada Allah untuk d hidupkan agar dapat kembali ke dunia untuk melakukan amal soleh walau hnya dengan membaca doa bangun tidur dan akan sentiasa berselawat dan berzikir". (surah as-sajadah ayat 12) itulah sekecil2 perkara yg akan d lakukan & mghargai jika kita d hidupkan.
mahu menyesal tidak melakukan sekarang @ apabila mati??
  • kalau buat "alhmdulillah"
  • kalau tak buat inalillah
  • kalu belum buat bercita2 dan buatlah.
abahqu sering nasihat dgn bmcm2 nasihat dan kdgkala aqu pun tlupa...hi~hi..maafkn anak mu yer abah..
tapi alang2 aqu create blog maka aqu kongsi apa yg d pesan kepada anda semua juga...agar kita saling ingat mengingati...
wallahhua'lam...

Sabtu, 24 Oktober 2009

Pintu Rinduqu

telahku daki puncak tertinggi,
telahku turun lembah dan gurun....
...................................................

: dari kecil sehingga besar pelbagai rintangan telah ku lalui sehingga ku temu kejayaan dan juga kegagalan...
dari kejayaan aqu gembira.....n aqu terus berusaha
dari kegagalan aqu kecewa tapi aqu tidak harus terus fall down/giveup...aqu memerlukan motivasi
aqu harus kuat dan semangat kerna Mu Ya Allah..!!!


tidak ku temu mana pintumu
untukku seru rasa rinduku...
.............................................

: ya Allah aqu hiba & sebak, aqu amat gelisah aqu resah aqu tidak tenang aqu tidak tenteram Ya Allah......!!
aqu amat berdosa kepadamu Ya Allah, aqu hambamu yg kerdil, yg hina, yg jahil, yg lemah yg penuh noda2 hitam Ya Allah..mengapa aqu selalu alpa dari mengingatimu Ya Allah!! mengapa....???
ampunilah aqu Ya Allah...aqu memerlukan nur darimu ya Allah...janganlah biarkan aqu terus alpa..aqu takut dmurkaimu Ya Allah........lindungilah aqu.......aqu merindui cinta dan rasa kemanisan ketenangn dri Mu Ya Robbi...

Khamis, 22 Oktober 2009

"TAHAJJUD CINTA"




TAHAJJUD CINTA


kau datang ketika duka 
dan bintang bercahya 
tunjukku ke jalan syurga

ku haus di tengah laut 
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pendoman di kesesatan


ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yg suci dari hina dan benci



terlalu lama aku mencuba
terlalau banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana 
Tuhan, ampuni hamba-Mu


Ku rebah di dada malamkau
memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga
tempat megadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud



i like lirik2nya.....................




*nothing ?
*maybe lmbt loading ckit...

playlist yg bermain d pages blog qu ini adalah lagu dari album Tahajjud Cinta Dato" Siti Nurhaliza...
mgapa saya memilihnya? apabila kite choice smting mesty bsbb kan....
klu dengar n hayati liriknya btol2 msty akan dapat msg nya....

he~he...
okeyhlah sy gtaw....sebenarnya semua playlist yg saya pilih adalh lagu2 yg berunsurkan ketuhanan&kerohanian,,,
itu yg mbuatkan saya lbh mdalami lagu ini sbb lirik lagu2 ini penuh dengan makna yg tersurat n tersirat...........

sekli pun anda x mminaty beliau tapi cubalah hayati apa yg dsampaikan..
itu barulah manusia yg open minded yg boleh terima apa saja yg blaku kan.....
apa pun kite try being "fair&lovely".....
jgn d sbbkn anda tak suka pd sesuatu maka anda terus membencinya tnpa lihat apa faedah isinya.....

benda kecil sbgni sering d pndng remeh oleh masyarakat......
pdhal dri ma observation inilah nilai yg akan mmbntu kite develop oursef mjadi manusia yg tahu mghargai sesuatu.....agak mdalam pngertiannya.....

carilah sesuatu perkara yg boleh membawa kite kepada keabdian cinta Yang Maha Esa....

FINAL EXAMINATION!!!!!!!!

Assalamualaikum.....

nmpknya rinie dah masuk hari yg ke6 berada die umah ummi&abah....
tapi rasa mcm sekejp saja masa blalu xsedar dah 6hari.......
hmmm....sat g sy kena pulun study lah tnpa stop coz start 28oktober ni untl 4november ada final examination.....
subject information system, program design, database and datacommunication..................
yg rasa jem program design..somebdy help me to score diz subject please.................hu~hu
anyway, apa yg kita buat teruslah bjalan tnpa henti.......never u stop doing somethng yg bfaedah n never u giveup with urlife....

*qu memohon doa dari semua kenalan qu @sesiapa sahaja agar dpermudahkan mjawab final exam nie...syuqran.

Ya Allah bantulah aqu.........sesungguhnya engkaulah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang......
amin ya Robbal alamin............."



Rabu, 21 Oktober 2009

ALHAMDULILLAH.........................

selamat pagi.......inilah dkatakan usaha tangga kejayaan..
setelah lama dan bebrapa kali qu explore blog ini namun qu x ktemu bagaimana caranya untuk  m'update blog ini agar kelihatan lbh baik dan sempurna......tapi skunk nie qu dah jumpa caranya n itulah hasilnya.....

berbulan2 ku tinggalkan blog ini tnpa rasa minat.......dan hari ini qu terus cuba mlayani setiap selok belok area blog ini agar qu temu n capai apa yg qu inginkan dgn seendri..........akhirnya terciptalah aksesori2 sampingn tu......

mmglah xnmpk hebat mana tapi cukuplah ini permulaannya kan..n know cmne nk update gadget2 nih.....
he~hee........

okaylah dah hampir subuh nie......minta diri dulu yer.....
salam 1 malaysia....
oh yer...setakat nie mmg xde followers bcoz i didnt tell anyone sal my bloger....wlpn dah lama wujud..hehehheee.......

untuk masa nie i lbh suka untuk buat, explore smpi puas n sendri bacalah dulu......................
org kata observation dulu b4 bg owg len.........he~he....

i kluar dulu yer...
wassalamm........
bismillah*
iluvislam
cloud 9
assalamualaikum

salam ta'aruf buat semua sahabat2QU....
nama dberi Muttaqiah bt Kholil.....
dlahirkan d masai,johor....
tapi dbesarkan d pahang n terengganu....
sekarang saya menuntut dalam bidang information technology d bostonweb,college..
dlahirkan pada 06oktober1990......
ummiqu bnama Raudhah Bt Samad.......
saya anak ke3 drp 7beradik
~MUHAMMAD RIDZUAN (21,BOY)
~MARHAMAH (meninggal) (20,GURL)
~MUHAMMAD QUTHAIBAH (15,BOY)
~MUHD DIHYA AL-QOLBI (14,BOY)
~FATHURRAHMAN (12,BOY)
~ABU QOTADAH (9,BOY)
~NUR MUTHMAINNAH (4,GURLZ)



i suka membaca, suka sesuatu yg uniq....suka pd ayat2 yg menbawa 1kata tapi penuh dgn isi tersirat tapi simple...hu~hu.....
selaen itu suka pada sahabat2 yg betul2 berpikiran positif dan sllu improve diri menjadi manusia yg bguna. saya suka sesuatu keadaan yg sihat dan positif lbh2 lagi yg akan mencipta diri menjadi lbh displin.

cubalah bentuk diri anda menjadi insan yg diri anda suka?
tepuk dada tnya diri....pk2kanlah sesuatu itu dri benih smpi hasilnya....
"tiada kejayaan tnpa rintangan, tiada kegembiraan tnpa kesedihan"

perkara yg paling diriku benci adalah manusia yg suka memalukan dirinya sendri...
contohnya mengumpat sesama sendri, bsikap hiporkrit dalam pgaulan, tidak jujur dalam psahabatan.
"jadilah manusia yg punya isi hati umpama mutiara yg jernih dan suci dalam psahabatan"
salah d tegur...gembira d kongsi...duka d ubati bsama........
"'never leave ourfrenz alone"

sekian saja.........
semoga ikatan ukhuwah sesama saudara seislam semakin kuat & kukuh dalam mmartabatkan lagi islam d mata dunia........look forward n terus maju ke arah kgemilangan umat islam.
semoga apa saja ilmu yg ada sudi dkongsi bsama kerna ilmu yg ada jika tdak dsebar dan tak dgunakan sbaiknya adalah sia2 sahaja...ilmu umpama cahaya...
wassalamualaikum warahmatullahhiwabarakatuh warahmah................