Syuqran Jazilan for d click :)

My Friend

Khamis, 31 Disember 2009

~ hati ~

 ~ surah Al-Fatihah ayat 6~ (keterangan )


"> tunjukkilah (hati) kami ke jalan yang lurus <"


manusia itu ada tiga macam :


a. orang2 yang beroleh nikmat daripada Allah serta tidak dimurkai dan tiada pula sesat karena mereka mempergunakan nikmat itu dengan sebaik mungkin


b.  orang2 yang dimurkai oleh Allah kerana ingkar akan Allah dan nikmatNya yang tak terhitung banyaknya.


c. orang2 yang sesat atau salah mempergunakan nikmat itu atau dalam keraguan, sehingga mereka itu tidak mengetahui jalan manakah yang akan ditempuhinya.

Rabu, 30 Disember 2009

~ flash back ~

~ jom kita flash back ~


  • Mahallah ~ penginapan / kolej
  • venetian blind ~ sejenis langsir yg dperbuat drp plastik @ logam yg boleh d   ubahsuai dgn satu batang plastik yang halus dan panjang.
  • pendarflour ~lampu yg menyerap sinaran dan memancarkannya sebagai cahaya
  • schizophrenia ~ sesuatu penyakit mental yang serius yang mana pemikiran dan perasaanseseorang terpisah daripada apa yang sebenarnya berlaku di sekelilingnya
  • self-esteem ~ nilaian seseorang tentang dirinya sendiri atau apa yang dia rasa tentang dirinya
  • self~concept ~cara seseorang melihat, memahami dan mendefinasikan dirinya
  • narcisstic ~ takbur diri
  • narrative self ~ apa yang seseorang rasa tentang autobiografi masa lampaunya, masa sekarang dan akan datang
  • bid'ah ~ mengada-adakan sesuatu yang baru dalam perkara ibadat yang tidak pernah dibuat pada zaman Rasulullah
  • athesis ~ orang yg tidak percayakn Tuhan
  • hawthorne effect ~tindakan mengubah perbuatan kerana menyedari dirinya sedang dikaji
  • tazkiyah al-nafs ~ penyucian jiwa

  • murobbi ~ pendidik
  • mad'u ~ orang yg diseru
  • syabab ~ pemuda
  • taqarrub billah ~ dekat dengan Allah
  • halaqoh ~ himpunan hati-hati untuk beriman kepada Allah melalui aktiviti formal seperti diskusi ilmiah dan aktiviti tidak formal seperti beriadah.

  • dakwah fardiah ~ dakwah secara individu
  • husnu ikhtiyar ~ peringkat mbuat pilihan terbaik
  • a'milin ~ bekerja dan beramal
  • muntij ~ produktif
  • mufakkir ~ pemikir
  • tamayuz ~ perbezaan
  • jiddiyah ~ bersungguh
  • asobah ~ waris lelaki selain siapa yang ditetapkankadarnya di dalam  al-Quran ( contohnya ayah, anak lelaki dan bapa saudara)


where and how to write the Java Programs :


{ JOM }
where and how to write the Java Programs :

a) need software JAVA

1. install JDK (java development tool kit)
go to > www.sunmicrosystem.com
@ google : install JDK

2. set a path

3. go to command prompt
type : javac > enter
        java > enter

# tgk btol2 ada beza JAVA'C N JAVA

:
:
select command prompt
- Java-version > enter
| switch


 ! SETTLE !


~ JAVA PROGRAMMING ~





Assalamualaikum dan selamat petang kepada sahabat2ku...
petang ini baru sy bminat untuk menaip sesuatu yg amat penting untuk diperkatakan...
bukanlah penting sgt kot...sekadar introduction sahaja mgenai  "JAVA PROGRAMMING"


untuk sem3 nie sy ambil 4subject ( java programming, technoprenuership , system analysis n design serta operation system) ..... kali ini barulah sy terdedah kepada dunia IT. 


here i'll explain as simple as well view of  Java : 


Java is a programming languange yg d create oleh James Gosling (1991-OAK) di SUN ( STANDART UNIVERSITY NETWORK)  n d developed pada tahun 1995 secara rasmi d'change as JAVA. we have 7java, java 1.1,1.2,1.3,1.4,1.5,1.6,1.7.....n sekarang we use java 1.6edition.

why we use it :


1) open source (easy to download)
2) purely objected-oriented program languaged. (secure-hacker cannot enter ur personal n samting like dats lah...difficult nk ceroboh)


java nie plak divided to two :


1) C 
c is syntax (how to create programming)
yang saya faham it structured PL @ follow d procedure step by step..


2) C++
c++ is a object oriented concept inheritence, polymorphism and encapsulation.



java also very "CASE SENSITIVE".... 


itu atas fahaman ringkas saya lah tentang JAVA..tapi if ada yg salah minta tunjuk ajar yer...


continue...........




Selasa, 29 Disember 2009

~ motivasi ~



Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni.
Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.

Isnin, 28 Disember 2009

~ cermin ~



Ada apa yea dengan cermin?

hati ini fitrahnya putih nan bersih,
kan  hitam ternoda lantaran dosa,
kikislah aibnya agar kembali jernih,
pertahankanlah kesuciannya dalam

HALAQOH CINTA



di sinilah,
'aku menyahut kalam-Mu Ya Allah,
'dan berikanlah mereka pelajaran dan katakanlah 
kepada mereka perkataan yg berbekas pada jiwa mereka'
(an-nisa : 63)


Ahad, 27 Disember 2009

Dalam Diri Kita Ada Tanda-Tanda Kebesaran Tuhan

Dalam Diri Kita Ada Tanda-Tanda Kebesaran Tuhan..
Hayati Dan Fahami…

Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan
sejenak dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak “Dalam diri-diri kamu
ada tanda-tanda kebesaran Tuhan”. Doktor menyuruh kita melihat kedua tapak
tangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita.Garisan- garisan di
tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1
dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 == 99 iaitu bilangan nama Allah.


Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?

- Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi
dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw
akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu
Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan
nasi dan lauknya. Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan
3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg
kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim
yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first
process of digestion.Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber
mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari
jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari
tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling
berkhasiat untuk kita.Kenapa garam?
Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang
paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital , the first
line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride,
iaitu GARAM.
Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin
menggangu manusia.


2. cara Rasulullah mengunyah
– Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali
untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang
memproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah 
-(Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum
makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat
perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan
racun akan musnah dari sumber makanan itu.

4. Cara Rasulullah minum.
-Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh
tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari
bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita
minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam
proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari
hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu
carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3,
iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan
meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas,
seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang
berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?
Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg
dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang
belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum
berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki
yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari,
kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana
perhubungan suami isteri.
Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina
hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di
belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan
penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada
di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu.
Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin,walaupun disebat 100 kali ia akan
tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu
hukumannyadirejam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV
itu. Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul
Azhar. Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian, dan sedikit
informasi yang diberikan oleh Mudaris(guru) ana, Mudaris Iskandar mengenai
Ka’bah.

Mengapa ia terletak di Mekah al-Mukarramah dan mengapa ia empat persegi
(cube). Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajian
oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya
Ka’bah sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi. Mengapa ia empat
persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama,
equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan,
seperti hanya seorang pemenang yg berada diatas setelah ia memijak-mijak
yang lain. Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam
besar, Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi’i, melambangkan kebenaran
keempat-empat Imam tersebut.


Sekian buat renungan bersama


Sabtu, 26 Disember 2009

~ SEBELOM TIBA MASANYA ~


 

apa yg anda nampak d sebalik gambar ini?


bagi diri ini apabila memandang saja pada pic ini aq d selubungi 1 perasaan yg amat gementar 


Ya Rabbi...kasihanilah kami n peliharaknlah hamba2mu ini


BACALAH AYAT-AYAT ALQURAN WALAU SEPOTONG SEBELUM ANDA MENYESAL 


RENUNG2 KAN LAH



Perkara: Fadhilah Shaum Bulan Muharram



Dari Ibnu Abbas RA, ia berkata: pada saat Rasulullah SAW melaksanakan shaum Assyura dan memerintah para sahabat untuk melaksanakannnya, mereka berkata, “Wahai Rasulullah hari tersebut (assyura) adalah hari yang diagung-agungkan oleh kaum Yahudi dan Nashrani”. Maka Rasulullah SAW bersabda, “Insya Allah jika sampai tahun yang akan datang aku akan shaum pada hari kesembilannya”. Ibnu Abbas berkata, “Rasulullah SAW meninggal sebelum sampai tahun berikutnya” (HR Muslim 1134)

Rasulullah SAW bersabda, “Shaumlah kalian pada hari assyura dan berbedalah dengan orang Yahudi. Shaumlah kalian sehari sebelumnya atau sehari sesudahnya.” (HR Ath-Thahawy dan Baihaqy serta Ibnu Huzaimah 2095)

Fadhilah Shaum ‘Asyura’ (tanggal 10 Muharram) menurut Abu Qotadah bahwa Rasulullah bersabda: “Shaum Arofah menghapus dosa dua tahun, sedangkan shaum ‘Asyura’ menghapus dosa satu tahun sebelumnya.” [HR.Muslim:1162].

Imam Nawawi ketika menjelaskan hadits di atas beliau berkata: “Yang dimaksud dengan kaffarat (penebus) dosa adalah dosa-dosa kecil, akan tetapi jika orang tersebut tidak memiliki dosa-dosa kecil diharapkan dengan shaum tersebut dosa-dosa besarnya diringankan, dan jika ia pun tidak memiliki dosa-dosa besar, Allah akan mengangkat derajat orang tersebut di sisi-Nya.”

dari Ibnu Abbas - untuk siapa saja yang puasa di tanggal 10 Muharram :

1. 10.000 pahalanya malaikat.
2. 10.000 pahalanya orang yang pergi haji.
3. 10.000 pahalanya orang yang mati syahid.
4. jika memberi makanan dan minuman pada orang yg puasa di 10. Muharrom, maka ia bagaikan memberi makan kpd sluruh umat Nabi SAW.
5. jika di 10 Muharrom para orangtua mengistimewakan hari itu kpd anak-anak mreka maka ALLAH akan melancarkan Rezeki.
6. jka kita mengusap kpl anak yatim dan meberinya nafkah maka akan di muliakan di mata ALLAH SWT.


 

Jumaat, 25 Disember 2009

~ CEREAL DRINK ~



apa ini?


ini cereal HPA


im student n bila lapar mam nie saja


save n mengenyangkn walau terasa perit untuk d telan


so untuk menghilangkn rasa perit itu


ku campur dengan kopi radix

lepas tu minum,makan kenyang2

yum.yum.yum....sedap....

alhmdulillah rezki dari Allah s.w.t

ready to go to kuliah in d day

n
also ready to sleep.

its mean,in d morning i eat n at night.

~ LOVE ~



 ulasan :


1) thanks for her

2) kbuntuan melanda diriku ini

3) perlukn masa untuk pulih

4) im appreciate dats

5) pengorbanan seorg teman sejati akan melebihi segala2 nya, samtimes d luar akal fikiran kita sendiri.

6) tapi mengapa masih ada manusia yg bhati busuk dan selalu buat kita sedih?

7) adakah salah kita @ salah mereka? bg aq xde siapa ptut d persalahkn
jika masing mjaga sikap masing2 insyaAllah ukhuwah tetap terjalin.

8) usaha mperbaiki kekurangan dir,terus bjalan dbumi Allah n m'explore ilmu2 yg ada 

9) tawakkal kepada Allah s.w.t

10) redha dgn ktentuan Ilahi


~PESANAN BUAT WANITA~

Selasa, 1 Disember 2009

~ 02 disember 2009 ~

Assalamua'laikum buat semua sahabat2qu d blog ini.

alhamdulillah sguh lama rasanya sy x melayan blog ini sejak pulang ke kampung kedah.
tambahn plak line d sini amat slow, jadi mood untuk mengupdate blog amatlah "kureng".

tapi apa pun amat la gembira sekali pulang ke kampung ummi ini.
~banyak habiskan masa dengan sanak saudara~
harmoni dan bahagia....

okaylah x berhasrat nk taip byk2 mlm nie
~selamat malam~