Syuqran Jazilan for d click :)

My Friend

Jumaat, 1 Januari 2010

Israel intip maklumat orang Islam menerusi Facebook

Israel intip maklumat orang Islam menerusi Facebook

DUBAI - Pasukan perisikan Israel dipercayai menceroboh maklumat sulit orang ramai, terutama pengguna Arab dan Islam dalam Facebook bagi mendapatkan maklumat berharga mengenai individu tersebut.

Pendedahan terbaru itu diperoleh menerusi sumber-sumber yang dipetik sebuah majalah, Israel Magazine, di Perancis.

Pencerobohan maklumat peribadi dalam laman web jaringan sosial itu bertujuan untuk menganalisis aktiviti dan memahami corak pemikiran mereka.

Pendedahan tersebut ternyata menjejaskan rahsia kerajaan Israel dan hubungan diplomatik Tel Aviv manakala duta Israel ke Paris menuduh majalah tersebut sengaja menghasilkan maklumat sulit sedia ada kepada pihak musuh.

Aktiviti risikan Israel itu dibongkar pada Mei 2001, kata profesor psikologi di Universiti Provence, Gerrard Niroux.

“Ini adalah rangkaian perisikan yang dicipta ahli psikologi Israel yang cuba menggoda belia dari dunia Arab, terutama di negara yang terletak dalam konflik Israel-Palestin dan Amerika Latin,” katanya.

Niroux turut memberi amaran kepada pengguna lelaki yang menggunakan Facebook untuk mencari teman wanita kerana aktiviti intipan akan menjadi lebih mudah dengan menggunakan golongan itu.

Sumber: http://www.sinarharian.com.my/com/content/story5981596.asp

4 ulasan:

  1. emmmmm....betul tu......

    BalasPadam
  2. Memang kerja Israil ni suka mengintip, orang melayu tak pandai mengintip tapi pandai mengendap

    BalasPadam
  3. Salam .. saya bukan mahu meng'omen' post nie ..
    tapi nak tegur ikhlas kpd cik adeq.
    harap adeq terima.

    soalan pertama : adeq sedar x adeq ni sgt3 tuhan jadikan cantik.
    saya sendiri tertarik dengan ke'lawa'an adeq.
    (rase cam nak jatuh cinta pulak)
    tetapi semata2 kerana kecantikan yg tuhan pinjamkan kpd adeq .. seriously, adeq lawa sgt!!

    tetapi adeq kena sedar menda camni bley timbul fitnah.itukan pinjaman tuhan, lebih baik adeq lebih low profile n xmau tonjolkan keistimewaan ini utk kebaikan bersama.

    Sesungguhnya tuhan itu lebih mengetahui mana yg lebih baik utk hambanya.
    Klu Allah rasa nak elakkn fitnah berlaku disebabkan adeq, Dia boleh jer tarik nikmat cantik yg dipinjamkan

    Wallahu a'lam
    Assalamu'aleykum

    BalasPadam
  4. terima kasih pada : NoName...

    x mengapa teguran itu suatu kebaikan n we must learn from dats things.
    apapun semuanya pada niat n bmula dari HATI.

    waalaikumsalam...

    BalasPadam